Død på grunn av plast

Hvert år blir det kastet ca. 25-30 tonn søppel inn i havet.Plast er det vi kanskje kaster mest av. Det vi kaster er veldig skadelig  for ikke bare oss, men også for dyrene som lever i forskjellige steder på jorda. Forsøpling har blitt et veldig stort problem på jorda. Vi forsøpler mer og mer uten å tenke på dyra rundt oss. Flere tusen dyr blir skada og dør på grunn av at de har blitt fanget i for eksempel plast poser.  

For ikke så lenge siden har det blitt funett en hval med 30 plast poser i magesekken. Det sier veldig mye om hvor mye plast det egentlig er i havet. Denne hvalen var kanskje en av mange andre dyr som har død på grunn av at de for eksempel har spist plasten som har havnet i havet. Mindre fisker spiser også plast, de spiser mikroplass. Mikroplast er små biter av plast som kan være bare to til tre millimeter store. Det kan føre til at fiskene kan få skader i magen, og får mange sykdommer. Vi kan også bli påvirka av at fiskene spiser plasten. Når vi spiser fiskene, får vi i oss alt den plasten fiskene har spist gjennom alle disse årene. Derfor er det viktig av vi ikke kaster plast og andre ting i havet. Tenk deg om to ganger før du kaster søpla på bakken, for det kan også ende opp i havet til slutt.  

Vi kaster for mye søppel i skogen og ute i gata. Det er livsfarlig for veldig mange av dyra. Du tenker kasksje at hvis du kaster bare en plast pose ut i gata så gjør det ingenting. Mange tenker ikke over at en fugl kan for eksempel fly inn i den og skade seg eller dø. På nettet kan du finne bilder av dyr som har hatt plasten rundt kroppen sin så lenge at den har grodd inn i dem. Dyrene blir ikke bare fanga i søpla men mange av de spiser det de finner, og det kan være plasten. Dyr dør på grunn av det, så vi må slutte å bare tenke på oss selv og kanskje begynne å tenke på dyra også. 

Det er vårt ansvar å passe på planeten vår, så vi må gjøre noe med det. Vi kan ikke bare la alle de uskyldige dyra dø på grunn av at noen ikke vet hva en søppelkasse er til. Hvis du ser at noen kaster søpla på bakken ikke se bare på dem, gjør noe. Sånne små ting kan gjøre en stor forskjell for mange mennesker, men mest for dyra. 







Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

"Havet og plastmysteriet" reflekjonslogg

Refleksjon over "Havet og plastmysteriet"